2006. május 31.
Épül a csatorna

Javában zajlik a szennyvízcsatorna építés. A kivitelező jelenleg hét utcában végzi a csövek fektetését. A gyűjtőpontok, vagyis az úgynevezett átemelők már el is készültek. A beruházás a földmunkákkal és a vezetékek lerakásával folytatódik.

Az önkormányzat felhívja az érintett ingatlantulajdonosok figyelmét, a rákötést csak jövő év közepétől engedélyezik. Ráadásul a rákötés módját is ellenőrizni fogják.

Alig telt el három hét az alapkőletétel óta, máris elkészült az a hét műtárgy, amelyeknek jelentős feladata lesz a szennyvíz gyűjtésében és továbbításában. Egy-egy úgynevezett öblözet csatornáiból ezekbe folyik össze a szennyvíz, az átemelők pedig a fő nyomóvezetékeken keresztül továbbítják azt a tisztítóhoz. Már csak a gépészeti és irányítástechnikai szerelés van hátra, amelyet később végeznek el. Hét brigád pedig összesen négy öblözetben kezdte meg a munkát. A kivitelezőtől megtudtuk 20-25 brigád fog dolgozni, addig azonban az ütemezés nehézkes, ezért az érintetteket sokszor nem tudják időben értesíteni. Ahhoz, hogy a többi csapat is elkezdhesse a munkát, további előkészületekre van szükség.

SZABÓ CSANÁD, létesítmény-vezető, OMS Hungária Kft.: Vákuumozásra sajnos mindenhol szükség van és éppen ezért az első számú feladatunk az, hogy megfelelően előkészítsük a későbbi felfejlődéshez a lehetőséget. Ez egyrészt a vákuumozás telepítésével érhető el, amit meg is kezdtünk, illetve folytatunk, valamint a közmű-egyeztetéseket el kell végezni, ahhoz, hogy a megfelelőlétszámmal ki tudjunk vonulni a területre.

A gerincvezeték fektetésénél az érdemi munka, húsz méteres szakaszokon zajlik. Ám az említett talajvízszint süllyesztés miatt, ez előtt illetve után száz-száz méteren történik beavatkozás.

SZABÓ CSANÁD, létesítmény-vezető, OMS Hungária Kft.: A talajvizet nem lehet egyik napról a másikra lesüllyeszteni, mert egyrészt ez az épületekben is nagy kárt okoz, illetve fizikailag is képtelenség a talaj nem tudja ilyen gyorsan leadni a vizet. És ugyanígy a visszaengedés, a talajvízszint visszaengedése is fokozatosan történhet csak meg.

Az építkezés tervezett ütemétől jelentősebben nem tértek el, bár a közműegyeztetések a vártnál nehézkesebben mennek. A kivitelező a házi bekötő aknákat a portákra csak egy méterre vezetik be. A csatlakozásról a tulajdonosnak kell majd gondoskodni. Ugyanakkor felhívják az érintettek figyelmét, hogy ezt még ne tegyék meg.

SZABÓ CSANÁD, létesítmény-vezető, OMS Hungária Kft.: Erre rákötni, csak a műszaki átadás átvétel után lehetséges, ennek előrelátható időpontja jövő év július 13.-a. Addig nincs lehetőség a rákötésre.

A bekötés módját az ÖKOVÍZ egyébként is ellenőrzi, kamerára rögzíti. Átvétel előtt szemlén vizsgálják meg, hogy szabályosan végezték-e el a munkát. Vagyis ha a bekötés nem látható, akkor újra ki kell majd ásni.

forrás: Cegléd Városi Televízió


Infovonal: 06 30 636 63 00 (munkanapokon 12-15 óráig).