2006. június
Munkálatok nyáron

Jó időben gyorsul az építés

Több okból is lassabban halad a szennyvízhálózat építése a tervezett ütemnél. A végső határidő betartását azonban semmi sem veszélyezteti. Így lehetne összegezni az elmúlt kéthónapnyi munka tapasztalatait. A program kivitelezési tervekeit több okból is módosítani kell. De nem csak azért mert már hét éves, és ezáltal részleteiben idejét múlt. Az ésszerűség és a költségek kímélése is szükségessé teszi a változtatást.
A csatornát fektető munkások izzasztó hőségben végzik munkájukat. Beköszöntött a nyár? Ki tudja meddig tart. A beruházásnak kifejezetten kedvez a száraz idő. A munkát ugyanis nehezítette a vártnál is magasabb talajvíz-szint. Ha tavasszal kevesebb csapadék esett volna, a vízszint akár 30-50 centiméterrel is alacsonyabb lenne. A belvíz a szivattyúzási időt és a költségeket is hátrányosan érinti. De a többi közmű vezetékeinek helyzetét ábrázoló térképek is pontatlanok, ami a földmunkákat lassítja. Szintén kedvezőtlen körülmény, hogy nehézkesen megy az alvállalkozók munkába állása. Az, hogy az előre elkészített ütemtervet mennyire tudják tartani, egyebek között éppen ezeknek az úgynevezett brigádoknak a munkakezdésétől függ.

SZABÓ CSANÁD, létesítmény-vezető, OMS Hungária Kft.: Alapvetően a lakosság jó szándékkal áll hozzá és türelmes, természetesen vannak apróbb súrlódások, de hát ez egy ekkora volumenű munkánál elkerülhetetlen. Törekszünk ara, hogy minél jobb legyen. A tájékoztatásban esetleg az elején vannak itt fennakadások, zavarok, ami elsősorban abból adódik, hogy újabb és újabb brigádok állnak munkába azt előre nem tudjuk, hogy előre megmondani húsz nappal, hogy a jövő hét hétfőn ki fog például munkába állni.
Ezen a héten, a város különböző pontjain, hét körzetben tíz brigád dolgozott. Jövő héten az alvállalkozók újabb egységei állnak munkába. Ha számuk elérik a maximumot, egyszerre 25 brigád fog dolgozni. Ekkortól lehet majd kiszámíthatóan ütemezni a munkát. Az elmúlt két hónapban így is elkészültek a központi átemelők, és hozzákezdtek az utcák csatornázásához. A munkát minden esetben a lakossági bekötő csövek lefektetésével kezdik. Ezzel párhuzamosan végzik a talajvízszint csökkentését. Majd a gyűjtőcsatorna és az aknák kialakításával folytatják. A geodéziai bemérést végző szakcégek, a beszállítók és a kivitelezők között is van ceglédi vállalkozás. Mivel a tervek ezelőtt hét évvel készültek, az érintett területeken több változás történt. A módosításra már csak ezért is szükség van. Ám további változtatásokat, ésszerűsítéseket is kezdeményeznek, amelyekkel a kiadások is csökkenthetők.
SZABÓ CSANÁD, létesítmény- vezető, OMS Hungária Kft.: Törekszünk arra, hogy ahol lehet, a csatornát ne a burkolatba vigyük. Ez egyrészről a lakosságnak is jó mert az utak nem kerülnek felbontásra, nem lesz töredezett. Illetve nekünk is jobb, mert viszonylag egyszerűbb lefektetni a zöld övezetbe, sávba a csatornát.
Ez azonban csak a helyszín feltáráskor derül ki, azoknak a bizonyos házi bekötő vezeték árkoknak a kiásásakor. A másik elképzelés, hogy ahol lehet a tervvel ellentétben a nyomás alatti szakaszokat, gravitációsra építik, ami a későbbi üzemeltetésre is kedvező hatással lesz.

forrás: Cegléd Városi Televízió

Jól pályázott a város

Cegléd is a között a tíz legtöbb támogatást nyert város között van, melyek sikeresen pályáztak a nemzeti fejlesztési terv pénzeire.
A Piac és Profit című üzleti lap összesítése szerint országszerte 706 önkormányzat nyert mintegy 165 milliárd forintot, melynek egy része már meg is érkezett a helyhatóságokhoz. A legtöbb uniós támogatást elnyert önkormányzat több mint 8 milliárd forintot fordíthatott, illetve fordíthat fejlesztésre, de az egy önkormányzatra jutó legalacsonyabb támogatási összeg is meghaladja az 1,3 millió forintot.

forrás: Cegléd Városi Televízió


Infovonal: 06 30 636 63 00 (munkanapokon 12-15 óráig).