2006. szeptember
Az Élhetőbb Ceglédért projektben megvalósult csatorna ünneplyes próbaüzembe helyezése

Ünnepélyes keretek között helyezték tegnap próbaüzembe a most készülő csatornahálózat első szakaszát. A Szarvas utcai jelképes avatáson Sós János polgármester elmondta: erre a pillanatra már mindenki nagyon várt, és a legnagyobb öröm az, hogy az itt élők a csatornázás kisebb-nagyobb kellemetlenségei után most már az előnyöket is élvezhetik végre.
Az ünnepségen Sós János polgármester elsőként az idáig vezető út főbb állomásait elevenítette fel. Elmondta: nem véletlen, hogy már több mint 10 éve kiemelten fontos téma a csatornázás, hisz csupán a város közepén lévő, sűrűbben lakott lakótelepi rész rendelkezett hálózattal. A szennyvíz elvezetése nem volt megoldott, ráadásul a város mély fekvésű és még napjainkban is nagy gondot okoz a talajvíz, belvíz.
SÓS JÁNOS polgármester: Mekkora gyötrelmet okoz a felszíni vizek elvezetése, a talajvíz magas volta, hány házat áztat föl, elönt pincéket és így tovább és hát nem utolsó sorban az elvezetetlen, tisztítatlan szennyvíz, ami mondjuk meg őszintén, hogy zömében a régi szikkasztó rendszerű ezzel keveredve fertőzi az alattunk levő vizet.

A polgármester felelevenítette, nagyon fontos, hogy 2004-ben megépülhetett a szennyvíztisztító. Elmondta: szerencsés véletlen, hogy először erre a projektre nyert támogatást a város, hiszen így megteremtődött a város teljes szennyvíztisztításának feltétele. A polgármester elmondta: több mint 5600 ingatlan hálózatba kötését eredményezi a csatorna bővítés, ezért fontos, hogy több ütemben, folyamatosan történjen. Vagyis, ahol már minden kész, a szakhatóságok elvégezték a szükséges vizsgálatokat és a dokumentumokat az üzemeltető átvette, kezdődjön meg a rákötés is.
SÓS JÁNOS polgármester : A mai nap attól ünnepélyes, hogy először itt a Szarvas utcában és sok utca van még és egyre több lesz persze, ahol a dokumentumok rendelkezésre állnak és módja van a lakosságnak nem csak elszenvedni az építést, hanem amikor készen van, akkor élvezni annak a hasznát. Hogy innentől kezdve nem kell szippantani, nem kell figyelni az emésztőt, hogy teli van, tudom használni a fürdőszobát, vagy nem tudom használni, én úgy gondolom, ez az a pillanat, ami mi mindannyian több mint 10 éve várunk.
Az ünnepi beszéd után, jelképesen, szalag átvágásával avatták fel az új csatornaszakaszt.

forrás: Cegléd Városi Televízió


Infovonal: 06 30 636 63 00 (munkanapokon 12-15 óráig).